Tarihte İstanbul Esnafı-Reşad Ekrem Koçu
Tarihte İstanbul Esnafı - Reşad Ekrem Koçu
Reşad Ekrem’in dilinde tarih gerçek hayatan daha canlı, daha güzel, daha büyülü…
Dört başı mamur bir İstanbul esnaf tarihi: Çengilerden berberlere, çiçekçilere, esircilere, bakalara, çöpçülere, dilencilere, arabacılara, bekçilere, celatlara varıncaya kadar bütün İstanbul esnafı. Gedik, hirfet, tarik, lonca, lonca piri, esnaf nizamı, sandık, çarşı, esnaf kıyafetleri, çırak çıkarma, peştamal kuşatma, narh defterleri, esnaf teftişi ve cezalar, orduyla beraber sefere çıkan esnafın düzenlediği ordu alayı, saray düğünlerinde esnaf alayları ve esnafın düğün hediyeleri, sofa tezkereleri, bekar hanları, bekar odaları, esnaf civanları, şehrengizler, esnaf türküleri ve kantoları. Ve daha nice ilginç bilgi
Tarihte İstanbul Esnafı’Nda. “Uzun yılar öncesine dönüyorum ve Murat Reis’in Oğlu’nu okumaya başlıyorum. Büyük bir hayranlıkla okuduğum bu roman uçsuz bucaksız denizlerden geçip giderek bana Osmanlı tarihini sevdiriyor. Yazarı Reşad Ekrem Koçu, Osmanlı tarihini ‘bugünde yaşatan’ mucizevi, görkemli bir yazar! Reşad Ekrem’in eşsiz eseriyle dostluğum artık hep sürecek, herhalde ölünceye kadar…”
Selim İleri
“20. yüzyılın başında şehrin hüzünle yaraladığı ve şehrin hüzünlü ama tamamlanmamış bir imgesini yaratan o özel ruhlardan biridir Reşad Ekrem Koçu. ”
Orhan Pamuk
Yazar Hakında
Reşad Ekrem Koçu, 1905 yılında İstanbul’da doğdu. 1921’de Bursa Lisesi’ni bitiren Koçu, 1931’de İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Burada Ahmed Refik Altınay’ın öğrencisi ve sonra asistanı oldu. 193’teki “Üniversite Reformu”yla üniversiteden ayrıldı. Emekliliğine kadar Kuleli Askeri, Pertevniyal ve Vefa liselerinde tarih öğretmenliği yaptı. 6 Temuz 1975’te İstanbul’da öldü. Tarih bilgisini müthiş anlatıcılığıyla birleştiren Koçu, geniş kitlelere tarihi sevdiren bir popüler tarihçi oldu.