Denemeler
Bil yere y da şeye gitmek, başka bir yeri ya da şeyi terk etme cüreti ister: Gitmek için terk etmek gerekir! İhanet sadakatin koşuludur! İnsan kendini kaybetmeden ve kendini lerk etmeden hakikatli bir kendilik bilinci geliştirenle/.; parçalanmadan bütünlüğünü duyumsayama/. Bu yüzdendir ki hep kavramların, imgelerin, kişilerin ve nesnelerin aurasına kapılın/. Aslıntkı dışımızda cereyan eden ve kendimi/c aiı olmayan tüm bu şeylere meylimi/in temelinde, yine kendimize duyduğumu/ ilgi vardır. Seslere anlam, kavramlara ağırlık, nesnelere adlar veriri/: Yaşamımı/ı yaşamaya değer kılmaktır asıl meselemi/,
Felsefe ile edebiyatın buluştuğu kavşakta biçimlenen, hümanist kültürün ve insanın kendi aklını kulanma cesareti göstermesinin kuramı olan aydınlanma düşüncesinin temel metinlerinden biri olan Denemeler, Michcl de lYlontaignc'in dört yüzyıl önce yazdığı ve çağının dogmalarına meydan okuyan özgürlük tutkusunun manifestolarından biridir. İnsan ruhunun eşiğinde, duyumsama yetisinin ufkunda ve varlığının idealinde sanat zuhur eder. Sanatın menfez açtığı gerçeklik duvarında beliren edebiyat, tahayül gücümüzün men/ilini iter çeperlere doğru. Düşüncenin mimarisi olarak edebiyat, varoluşumuzun sınırlarına, zamana ve mekâna sığma/ bir derinlik katar.
U/unca bir zaman tarihe tutunan edebiyatın günümüz okuru için anlam ve değer üretmesi ve kendi varlık nedenini koruyabilmesi, ancak felsefeyle kuracağı sanatsal ilişkiyle mümkündür: Edebiyat, kendi kalmak için kendini aşmak zorundadır! Montaigne'in Denemeler'i, tam da bu bağlamda kudretli bir eserdir.
Biz bu derlemede, zaman ve konu açısından bir tasnif yapmaktan özelikle kaçındık. Montaigne'in özgürlükçü düşüncesinin izleğinde kalmak için, onun düşüncesinin mimarisini yatay düzlemde tahayül ederek özgün bir seçki oluşturduk. İnsanın ve yaşamın evrensel değerlerine ve türsel akrabalığımıza işaret eden duygu ve haleri mesele edinen kısımları özelikle seçkiye aldık. Neşe, hüzün, keder, acı, kahkaha, tutku, takıntı, akıl, ruh, beden, doğa, zaman, dostluk, aşk, sevgi, nefret, öfke, şidet, adalet, özgürlük ve düş kavramları etrafında düşünmeyi esinleyecek ve bu esinle bize düşünümselik yetisi katacak olan kısımları içeren bir seçki oluşturduk.
Montaigne'in, yayınevimizce özel bir bağlamda oluşturulan bu Denemeler seçkisini, yaşam ve kendilik keşfi/yaratımı için, denemekten imtina etmeyen ve okumayı şenlikli bir edime dönüştüren; edebiyat, felsefe ve sanatın evrenine meyletmiş okurlara sunmanın sevinciyle; hakikatli okumalar ve sahici yaşayışlar diliyoruz.